Podivuhodná historie vajec na barových pultech

Arašídy nebo preclíky můžou být dnes na barech samozřejmostí, ale v roce 1800 bylo pro návštěvníky salónů k dispozici jiné občerstvení: vejce uvařená natvrdo.

Šlo o to, nabídnout hostům nějaké jídlo k drinkům a ochránit je tak aby nebyli nedbale opilí. Ale vejce byly na barech také proto, aby lidé byli žízniví a objednávali si další nápoje.

V současnosti už nebývají vařená vejce ve skořápce na barech vidět a to hlavně z důvodu hygienických a právních předpisů.

"Natvrdo uvařená vejce na baru byla velkým problémem pro našeho nebojácného vůdce, Keitha McNallyho," říká Joel Lee Kulp, kdysi součást otevíracího barmanského týmu newyorského Pastisbaru a nyní spolumajitele The Richardson a Grand Ferry Tavern v Brooklynu."Vajíčka pro něj byla znakem skutečného barového prostředí. Bohužel, zdravotní úřad nebyl tak nadšený z této myšlenky a stanovil extrémně přísné podmínky, kdy mohou být vejce k mání".

Tímto dokádali, že nabídka vajec začala být vnímána spíš jako kuriozita nebo uvítací záležitost. "Zatímto některým hostům se zdály být vejce na baru divné, byla to evropská klintela, která neměla nejmenší problém s jejich loupáním a vyžádáním si soli nebo hořčice, které jsme jim ochotně podávali" dodává Kulp. "Konzumenti vajec byli většinou muži. Nejzkušenější z nich měli skutečnou techniku praskání, loupání a pojídání vajec, při čemž jim zbyly jen skořápky ve složeném ubrousku. Bohužel pro barmany, tato grácie nebyla vlastní všem hostům.


Vejce na tvrdo v dávných barových dobách


Říká se, že v barech neexistuje žádná taková věc jako jídlo zdarma, ale bývaly doby, kdy se barová vejce tomuto pojmu blížila. "Každý bar měl čerstvá vejce především proto, že se použílaly v celé řadě nápojů, jako punče, fizzy a flipy" vysvětluje Richard Foss, kulinářský historik, autor knihy "Rum: A Global History" a kurátor kalifornského Muzea amerického koktejlu. "Ale v New Orleans začala v roce 1860, tradice jídla na baru zdarma. A tak natvrdo vařená vejce se stala tradicí. Navíc můžou zůstat na baru hodinu nebo dvě a i přes doteky návštěvníků zůstávájí díky skořápce hygienicky čistá a nemusíte se obávat o jejich čistotu".

Ale jak v prvé řadě vejce našla svou cestu do barů? Bylo to díky Němcům. V začátku první poloviny roku 19. století byly nakládaná vejce běžná v německých salonech ve Spojených státech. "Příliv Němců změnil americkou chuť pití piva," říká Foss. "Ale nejsem si úplně jistý, zda to mohli oni přinést oblibu této chuti nakládaných vajec, která se velmi dobře hodí k ležáku", dodal s vysvětlením, že "nakládaná vejce jsou stále velmi populární v barech v Německu".

"Nakládaná vejce jsem měl možnost ochutnat nedaleko Frankfurtu a chutnala stejně jako ty u Joa v hospodě založené v roce 1924 v Long Beach v Kalifornii, kde byly nakládané vejce odporné a zelené."

Ovšem tato, absintu podobná, barva nemusí být vždycky podmínkou. Současný newyorčan Kulp, pochází z jedné průmyslové oblasti popisuje různé variace nakládaných vajec. "Jsem původem z ocelářské oblasti ve východní Pensylvánii a tady byly natvrdo vařená vejce v barech samozřejmostí. V těchto končinách byly nakládané většinou s červenou řepou, stály ve velkých plastových nádobách za barem hned vedle pálivých salámů.

Někteří barový patrioti jsou jen trochu rozladění z povýšení obyčejné věci na jinou úroveň. "Myslím, že fantazie v nakládaní vajec je další obměnou nového trendu, který býval lidový a a snaží se z nich vyrobit luxusní záležitost" říká Pete Cunningham z New Haven v Connecticutu.

Bez ohledu na tento trend je význam vařených vajec logický. "Jsou levné, atraktivní a jednoduché," říká Foss. "Lidé mají tendenci vzít si jedno nebo dvě, ale nikdy to nebudou s nima přehánět." I když jste se už pravděpodobně setkali s nakládanými vejci v barech, najít pravé vařené vejce je stále vzácný jev. Pro ty, kteří si ještě nikdy nedali pivo a vejce - ať už barevné, nakládané, či jiné - mějte otevřenou mysl a oči a dívejte se po nějakých vařených vejcích zdarma ;-)

Také vse SKANDAL BARU se můžete téměř na každé naší tématické akci nebo oslavě narozenin setkat s natvrdo uvařenými vejci na barovém pultu. Tak neváhejte a zkuste je !